Veelgestelde vragen

Onze medewerkers beantwoorden dagelijks allerlei vragen. De vragen die ons vaak gesteld worden, hebben wij voor u verzameld in een lijst. Zo kunt u eerst zelf opzoeken of uw vraag erbij staat. Vaak vindt u snel het antwoord dat u nodig heeft, zonder dat u ons eerst hoeft te bellen. Handig!

Staat uw vraag er niet tussen, dan vindt u op deze pagina onze contactgegevens.

Voor wie zijn de minimaregelingen?
De minimaregelingen zijn vergoedingen voor inwoners van de gemeente Rhenen met een inkomen tot maximaal 120% van het wettelijk minimum. Per regeling staat bij het aanbod beschreven welke inkomensnorm van toepassing is.

Welke minimaregelingen heeft de gemeente Rhenen?

 1. Doe mee-budget
  Via de regeling Doe mee–budget kunt u vergoedingen ontvangen voor lokale culturele, recreatieve en/of maatschappelijke voorzieningen of activiteiten. Met lokaal wordt bedoeld dat de vereniging, instelling, organisatie, winkel of bedrijf gevestigd is in de gemeente Veenendaal, Rhenen of Renswoude! U krijgt een persoonlijk budget waarmee u in uw online omgeving zelf kunt kiezen waaraan u dit budget besteed. Het Doe mee-budget is beschikbaar voor ieder lid van uw huishouden. In 2021 zijn de onkostenposten die gedeclareerd kunnen worden aangepast ten opzichte van 2020. Klik hier om te zien waar u dit budget voor kunt gebruiken.
   
 2. Sportbudget Volwassenen
  Via de regeling Sportbudget Volwassenen kunt een vergoeding aanvragen voor de kosten, of een deel hiervan, van een lidmaatschap bij een lokale erkende sportclub of -vereniging. Ook voor kosten van sport-en beweegattributen kunt u het sportbudget inzetten.U kunt een sportbudget ontvangen voor elk lid van uw huishouden dat 18 jaar of ouder is.
  Voor elk kind jonger dan 18 jaar kunt u een vergoeding voor sport en cultuur aanvragen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze aanvraag loopt ook via uw persoonlijke omgeving, Bureau Minimaregelingen functioneert als een intermediair.
   
 3. Vergoeding ID-kaart
  Via de regeling Vergoeding ID-kaart kunt u kosteloos een nieuwe ID-kaart aanvragen als deze verlopen is, voor elk lid van uw huishouden dat 14 jaar of ouder is.
   
 4. Vergoeding computer/tablet basisschool
  Via de regeling Vergoeding computer/ tablet basisschool heeft u de mogelijkheid om 1 keer per 5 jaar een computer, printer en/of tablet te boeken voor uw kind(eren) tussen 4 en 12 jaar oud. U kunt per huishouden één keer de vergoeding ontvangen, ongeacht het aantal kinderen in uw huishouden.
   
 5. Vergoeding schoolkosten middelbare school
  Via de regeling Vergoeding schoolkosten middelbare school kunt u een vergoeding ontvangen voor schoolkosten die door middelbare scholen als noodzakelijk worden geacht.U kunt een vergoeding voor schoolkosten ontvangen voor elk kind uit uw huishouden van 12 jaar tot en met 17 jaar oud.
  Binnen de regeling Vergoeding schoolkosten middelbare school zijn er drie categorieën:
   
  • Vergoeding van een laptop of computer die voldoet aan de eisen van de school.
  • Een budget voor schoolbenodigdheden. Dit budget mag naar eigen keuze worden besteed aan schriften, pennen, tas, rekenmachine, woordenboeken, agenda, enz.
  • Vergoeding van kosten middelbare school, die u per factuur van school ontvangt Bijvoorbeeld de ouderbijdrage, schoolreisjes en stagekosten.
    
 6. Tegemoetkoming kosten mobiele telefoon en fiets
  Via de regelingen Tegemoetkoming kosten mobiele telefoon (één keer per drie jaar) en Tegemoetkoming kosten fiets (éénmalig) kunt u voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar een tegemoetkoming ontvangen voor de kosten van de aanschaf van een nieuwe of tweedehands fiets en een mobiele telefoon.
 7. Tegemoetkoming kosten nieuwe kleding
  Via de regeling Tegemoetkoming kosten nieuwe kleding kunt u een budget ontvangen dat u in uw online omgeving kunt besteden aan kleding voor uw kinderen. U kunt een budget voor kleding ontvangen voor elk kind in uw huishouden van 0 tot en met 17 jaar oud.

 8. Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten
  Bent u chronisch ziek of gehandicapt, dan kunt u een bijdrage van € 200,- ontvangen voor de extra kosten die u vanwege uw ziekte of handicap maakt.
  LET OP! Dit is een extra regeling. Hier moet u apart een aanvraag voor doen. U kunt de extra regeling aanvragen in uw persoonlijke omgeving onder het kopje  'Mijn regelingen' > extra regeling aanvragen'. Kijk bij  Regelingen welk bewijsstuk u mee moet sturen.
   

Online aankopen tijdens coronapandemie
Vanwege de coronapandemie is het in 2021 toegestaan om producten die passen binnen de regelingen online te kopen en de bonnetjes te declareren. Deze online aankopen mogen  ook gedaan worden bij niet lokale winkels.

Kan ik (wegwerp) mondkapjes en een Covid zelftest ook declareren?
Het is mogelijk om van het Doe mee budget mondkapjes en een Covid zelftest (via de website of per post) met een bonnetje te declareren.

Worden de kosten van kleding of schoeisel reparaties vergoed vanuit de minimaregelingen?
Ja, u kunt deze kosten vergoed krijgen vanuit de regeling tegemoetkoming kosten nieuwe kleding.

Mijn inkomen is hoger dan de 120% norm, maar ik heb schulden. Kan ik ook een aanvraag indienen?
Ja, stuur dan de beschikking dat u bent toegelaten tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of dat u een minnelijke schuldregeling heeft getroffen met de gemeente of uw budgetbeheerder.

Hoe vraag ik de minimaregelingen aan?
U kunt de minimaregelingen aanvragen via deze link

Ik heb de minimaregelingen aangevraagd en dan?
Uw aanvraag voor de minimaregelingen wordt door ons gecontroleerd en getoetst. Het toetsen van de aanvraag duurt maximaal acht weken. Daarna ontvangt u van ons per e-mail bericht over het besluit van uw aanvraag.

Ik ben in een winkel geweest waar ik geen boeking kan plaatsen. Deze winkel is geen aanbieder. Kan ik hier wel spullen halen?Op dit moment staan nog niet alle aanbiedingen in onze webshop. Het vullen van de webshop duurt helaas langer dan verwacht. Hierdoor is er voor u nu nog een te beperkt aanbod beschikbaar. Daarom kunt u tot 1 januari 2022 uw kosten voor sport, lokale culturele, recreatieve en/of maatschappelijke voorzieningen of activiteiten zelf betalen en de bon later indienen.  Als u wilt, kunt u winkels en verenigingen die nog geen aanbieder zijn aan ons doorgeven. Dan nemen wij contact met hen op.

Mijn favoriete winkel/organisatie staat niet vermeld bij het aanbod. Is het mogelijk deze ook als aanbieder aan te melden?
Staat uw favoriete winkel/organisatie niet vermeld bij het aanbod? Schroom niet en stuur ons een bericht. Wij doen graag een poging om de ondernemer ervan te overtuigen om mee te doen. Iedere nieuwe aanbieder is welkom, we zien de aanmelding via onze website graag tegemoet.  U kunt ons ook een bericht sturen, wij nemen graag contact op.

Kan ik nog een declaratie indienen?
Ja, dit is mogelijk. U kunt tot 1 januari 2022 uw declaraties nog indienen.

Waar vind ik mijn inloggegevens?
U ontvangt uw inloggegevens automatisch per e-mail als uw aanvraag voor de minimaregelingen is goedgekeurd.

Ik weet mijn inloggegevens niet meer, kan ik nieuwe aanvragen?
Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik dan op de link ‘Wachtwoord vergeten?’. Weet u (ook) uw gebruikersnaam niet meer?
Klik dan op 'Ik ben mijn gegevens kwijt'.

Moet ik de kosten van de producten voorschieten?
U hoeft niets zelf te betalen als u uw budget besteed via het plaatsen van een aanbieding op onze website. De kosten worden rechtstreeks betaald aan de aanbieder.

Hoe plaats ik een boeking?
Zo plaatst u een boeking:

 1. Log in met uw inloggegevens op deze pagina
 2. Klik in 'Mijn overzicht' op de knop 'Aanbod bekijken'.
 3. Klik op een categorie en bekijk het aanbod.
 4. Kies een aanbieder (winkel, school of vereniging).
 5. Kies een aanbieding/product/activiteit en klik op 'Boeken'.
 6. Kies de juiste locatie en persoon.
 7. Klik op 'Versturen' om de boeking compleet te maken.
 8. U ontvangt een e-mail met een bevestiging. Soms moet de aanbieder nog toestemming geven. Dat kan enkele dagen duren.
 9. Met de bevestigingsmail kunt u de boeking ‘verzilveren’ (product ophalen of gebruiken) bij de aanbieder.
 10. De QR-code in de bevestigingsmail geeft informatie of er sprake is van een eventuele bijbetaling.

Geldigheid Vouchers
Een voucher ( = bevestiging boeking per e-mail ontvangen ) blijft 4 weken geldig. Als het geboekte product na die 4 weken niet is opghaald, vervalt de boeking en komt het budget weer beschikbaar. 
LET OP : De tijdelijke verlenging van de geldigheid ivm de corona maatregelen is niet meer van toepassing.


Hoe kan ik jullie bereiken?

Stuur ons een bericht
Heeft u al een toekenning voor de minimaregelingen? Dan kunt u ons via uw persoonlijke omgeving een bericht sturen. Als u ingelogd bent, kiest u onder ‘Mijn gegevens’ de optie ‘Bericht sturen’. Hier kunt u uw bericht invoeren en direct versturen naar Bureau Minimaregelingen. U ontvangt een reactie per mail op het e-mailadres welke bekend is bij ons.

Telefoon
Bureau Minimaregelingen is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 15:00 uur.
Telefoonnummer: 033 - 30 35 460.

Bent u al bekend in ons systeem? Houd dan uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen wij u sneller helpen.

Handige hulplijnen

 • De Formulierenbrigade
  De formulierenbrigade wil mensen helpen bij het zoeken naar hulp en ondersteuning in de gemeente Rhenen.
  Zij houdt daartoe een wekelijks spreekuur in de Buurtgarage (Rhenen-Hoog) op de woensdagen van 19.00 – 20.30 en in de Westpoort op de donderdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

  U dient van te voren telefonisch een afspraak te maken: tel. 06 833 88 930. U kunt dan inspreken en uw naam en telefoonnummer geven. U wordt dan teruggebeld over het tijdstip waarop u kunt komen en wat u mee moet nemen.  info@formulierenbrigaderhenen.nl
 • Dierenvoedselbank
  Heeft u een huisdier en moeite met rondkomen met uw huishoudgeld? In Rhenen zit een uitgiftepunt van Dierenvoedselbank Wageningen: Stichting Dierenvoedselbank Wageningen – Voor alle dieren genoeg te eten!         De criteria om in aanmerking te komen voor ondersteuning zijn grofweg hetzelfde als voor de voedselbank, maar er is meer ruimte voor maatwerk.

Minimaregelingen Rhenen is onderdeel van Bureau Minimaregelingen. U kunt ons elke werkdag bellen tussen 09:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 15:00 uur. Ons telefoonnummer is 033 - 30 35 460. U kunt ook het contactformulier invullen of ons een bericht sturen via de knop 'Bericht sturen' in uw persoonlijke omgeving.